Especialistes en economia i RSC debaten sobre la humanització de les empreses

Especialistes en economia i RSC debaten sobre la humanització de les empreses

Lunes, 21 agosto 2017

L’acte va ser clausurat pel president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig.

La Fundació Baleària va congregar el divendres a més de 200 persones en la Tertúlia d’Estiu celebrada a Dénia, que sota el títol “Humanitats, Empresa i ODS”, pretenia reflexionar sobre el paper de les empreses i la seva contribució al desenvolupament sostenible de la societat. L’acte va començar amb un emotiu minut de silenci en suport a les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils, i els ponents també van dedicar unes paraules a condemnar els actes i recordar a les víctimes.

Al debat van participar Leire Pajín, directora de Desenvolupament Internacional del ISglobal (centre impulsat per La Caixa), i José Carlos Díez, professor d’Economia de la Universitat d’Alcalá, juntament amb el president de Baleària, Adolfo Utor. El moderador de la xerrada va ser Josep Vicent Mascarell, director de RSC i Reputació de la naviliera. El ministre de Finances a Portugal, Mário Centeno, finalment no va poder assistir per problemes inesperats amb la seva agenda política.

La tertúlia va posar el focus d’interès en la importància de les Humanitats en l’entorn empresarial, i van reflexionar sobre les decisions que poden adoptar les empreses per complir amb l’anomenada Agenda per Transformar el Món. Tots els ponents van coincidir en la necessitat de treballar més aliances públic-privades per aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides, que pretenen acabar amb la pobresa i lluitar contra el canvi climàtic.

L’amfitrió de l’acte i president de la naviliera Baleària, Adolfo Utor, va remarcar que “els ODS encaixen perfectament en l’empresa perquè incorporen valors com la inclusió, la defensa del planeta i el creixement econòmic sostenible, tots ells necessaris per a un món millor”. Utor va afegir que “són una oportunitat per fer negocis sostenibles” i va recordar que la naviliera, que ja compleix alguns d’aquests objectius, els ha assumit com a full de ruta. Utor també va insistir que les persones són el centre de totes les decisions com a “factor determinant en la competitivitat”.

L’exministra i exsecretaria d’Estat de Cooperació Leire Pajin va assenyalar: “Els reptes que tenim com a societat no poden ser resposts des de l’àmbit públic sinó que requereixen d’una tasca més global”. L’experta en responsabilitat social va afegir que “totes les empreses estan cridades a ser protagonistes” perquè generen “respostes innovadores i creatives”.

Per la seva banda, l’economista José Carlos Díez va posar en valor el sistema dels ODS de les Nacions Unides per tractar dos eixos com el canvi climàtic i la desigualtat. “Més de 200 països ja estan en aquest procés d’aplicar els ODS encara que a Espanya anem molt lents”, va assenyalar, i va apuntar que “pot ser un repte perquè les pimes creixin i es generi més ocupació de qualitat”.

L’acte, que es va dur a terme a la sala Jauja de Baleària Port (a Dénia), va ser clausurat pel President de la Generalitat, Ximo Puig, que va felicitar a Baleària per “l’exercici positiu” d’organitzar aquest tipus de debats i va remarcar que el govern valencià, a través del seu programa, està plenament alineat amb els ODS. “No hi ha ruta millor en relació a la gobernanza global”, va concloure.

Est és el tercer any que la Fundació Baleària organitza les anomenades Tertúlies d’Estiu, unes jornades d’índole social, emmarcades dins del compromís de Responsabilitat Social Corporativa (RSC) que duu a terme l’empresa amb els seus diferents grups d’interès.